Voordat je een pup koopt.....

Neem deze vragen mee naar een fokker en stel ze gerust.

Vraag aan de fokker :
1. Zijn de dekreu en fokteef onderzocht op genetisch afwijkingen, die bekend zijn bij het ras? Mag ik de certificaten zien?
2. Wat zijn de meest voorkomende problemen, die bij dit ras voorkomen?
3. Wat zijn de eventuele problemen die in uw “foklijn” voorkomen? Bij deze reu? Bij deze teef?
4. Biedt u enige garantie? Zo ja, mag ik daarvan een kopie meenemen?
5. Op welke karaktereigenschappen fokt u?
6. Waarom heeft u juist met deze honden gefokt?
7. Hoeveel jaren ervaring heeft u met het fokken van honden van dit ras?
8. Hoeveel nestjes fokt u per jaar?
9. Bent u actief met uw honden bezig? Qua opvoeding? Qua gehoorzaamheid?
10. Mag ik de stamboom zien?
11. Mag ik de fokteef zien? Mag ik de dekreu zien?
12. Mag ik de medische geschiedenis zien van de pups?
13. Bent u aangesloten bij de rasvereniging?

Vraag jezelf af :
1. Heeft de fokteef de persoonlijkheid en het soort temperament dat ik graag in mijn pup terug wil zien?
2. Zijn de hokken schoon?
3. Zijn de honden schoon?
4. Zijn de honden blij? Vriendelijk? Goed gemanierd?
5. Zien de honden er gezond uit?
6. Is deze fokker kundig? Zorgzaam? Vriendelijk?
7. Is dit een fokker waarmee te maken wil hebben? Waarmee ik een overeenkomst kan sluiten?

Toelichting bij vraag 1 en 2.
Zoals alle rassen zijn er zijn er ook bij de Boerboel genetische afwijkingen. Dit betekent dat de vader en moeder drager zijn van afwijkingen die te voorschijn komen in de nakomelingen. Er zijn verschillende tests die de hond kan ondergaan om de mogelijkheid op ziektes te beperken. Een goede fokker laat zijn dieren onderzoeken door een gespecialiseerde dierenarts op mogelijke afwijkingen, zoals heupdysplasie (HD). HD is een misvorming van het heupgewricht dat alleen gediagnosticeerd kan worden door een röntgenfoto. Elleboogdysplasie (ED) is eveneens een misvorming van een gewricht dat alleen te diagnosticeren is door het maken van een röntgenfoto. Alle ouder dieren zouden onderzocht moeten worden door een gespecialiseerde dierenarts. Deze geeft een verslag van de foto's die tot beschikking van de koper gesteld moeten worden.
Verder zijn er nog oogafwijkingen mogelijk, zoals entropion en ectropion. Entropion is de meest voorkomende oogafwijking bij de Boerboel. Er is dan sprake van ingroeiende wimpers. Ectropion is een openvallend ooglid wat zeer zelden voorkomt bij de Boerboel. Beide ziektes kunnen opgespoord worden door een specialist.

Toelichting bij vraag 3.
Een eerlijke fokker zal open zijn over de problemen in zijn / haar honden. Let op: een probleem vrije bloedlijn is zelden, maar mogelijk.

Toelichting bij vraag 4.
In België en Nederland is een kopersgarantie verplicht. Een minimale garantie, zoals deze beschreven staat op de websites van Sint Hubertus en Raad van Beheer, moet door een Boerboelfokker meegegeven worden. Sommige fokkers bieden een veel uitgebreidere garantie, waaronder bijvoorbeeld HD- en ED-vrije honden. Zorg ervoor dat u zich informeert bij de eerste bezichtigingen van de Boerboelpups. Een garantiebewijs zal meestal meegegeven worden op aanvraag van de aspirant-koper.

Toelichting bij vraag 5.
Dit zal verschillen van fokker tot fokker. Maar onthoudt: u koopt een Boerboel als vriend voor u en uw familie. Een goed karakter is dus uitermate belangrijk! Een Boerboel hoort van oorsprong over een zeer sociaal karakter te beschikken, maar is zoals ieder hondenras een roedeldier. U kunt uw hond (welk ras dan ook) omschrijven als een wolf in uw woonkamer. Een consequente opvoeding is dus vereist. De Boerboelclub zal cursussen inrichten voor aspirant-Boerboeleigenaren, zodat deze de essentie van een goede opvoeding begrijpen.

Toelichting bij vraag 6.
Ook dit verschilt van fokker tot fokker. Kies de redenen en fokker die u het meeste aanstaan.

Toelichting bij vraag 7.
Dit betreft een vraag dat niet altijd laat weten dat de ene fokker meer weet dan de andere. Een nieuweling kan een meer gedreven fokker zijn dan iemand die al jaren Boerboelpups fokt voor het inkomen.

Toelichting bij vraag 8.
Een teef zou maximaal 1 nest per kalenderjaar mogen hebben. Dit is trouwens gesteld in de kynologische wet van België. De minimale leeftijd die een teef bereikt moet hebben voor de eerste worp, bedraagt 17 maanden. Een reu moet minstens 1 jaar oud zijn voordat hij voor de eerste maal en teef dekt. Onthoudt : kwaliteit is beter dan kwantiteit!

Toelichting bij vraag 9.
Sommige fokkers doen gehoorzaamheidstraining met hun honden. Het meest belangrijke is dat alle Boerboelfokkers hun honden goed opvoeden. Dat wil zeggen dat u als vreemde persoon in de aanwezigheid van de fokker al zijn honden moet kunnen aanraken en strelen en dat zij zich op hun gemak voelen bij uw aanwezigheid. Razende honden achter tralies die niet losgelaten kunnen worden in de aanwezigheid van de fokker, zijn geen goede ambassadeurs van het Boerboelras. Wees bedacht op wilde verhalen over getrainde waakhonden, die niet uit hun hok kunnen worden gehaald.

Toelichting bij vraag 10.
Er zijn momenteel drie stamboekregisters in Zuid Afrika actief in Europa. Namelijk SABT,  EBBASA en BBI. Deze organisaties hebben jaarlijkse keurdagen op het vasteland. Alle oudere dieren zouden geregistreerd moeten zijn door een van deze organisaties. 

Toelichting bij vraag 11.
De moeder van de pups moet zeker aanwezig zijn, bezichtigd kunnen worden. Mocht de dekreu niet het eigendom zijn van de fokker, vraag dan waar hij gezien kan worden en neem ook deze moeite om te gaan kijken. Onthoudt: u koopt een hond voor het leven, dus wat extra moeite voor de aankoop van uw pup kan geen kwaad.

Toelichting bij vraag 12.
Elke fokker zal een vaste dierenarts hebben. Voor erkende fokkers is dit zelfs wettelijk verplicht. Puppies dienen minstens tweemaal ontwormd en eenmaal gevaccineerd te worden alvorens zij het nest verlaten. Dit kan gemakkelijk gecontroleerd worden in het vaccinatieboekje dat afgeleverd wordt door de dierenarts. N.B. alle pups moeten identificeerbaar zijn met behulp van een microchip voordat zij de fokker verlaten. Dit is wettelijk verplicht!

Toelichting bij vraag 13.
Om officiële stambomen te kunnen afleveren, moet de fokker lid zijn van één of beide Zuid-
Afrikaanse stamboekverenigingen. Vraag naar het bewijs van lidmaatschap.