Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een pup?

De keuze van een pup begint met de keuze van het ras en de keuze van de fokker. Als toekomstige eigenaar van een pup moet u zich volledig informeren aangaande de voor- en nadelen van het ras en zo voor uzelf uitmaken of de Boerboel een hond is die bij u past. Een goede fokker zal u hier zo goed mogelijk bij helpen. U mag verwachten dat de fokker gezonde pups, zowel mentaal als fysiek, heeft grootgebracht en dat hij u helpt om de best bij u passende pup uit te zoeken. Hij zal u ook een degelijke schriftelijke garantie geven op erfelijke gebreken en u zal achteraf altijd bij hem terecht kunnen indien zich een probleem voordoet. U mag natuurlijk niet verwachten dat de fokker ieder probleem kan voorkomen. Honden blijven immers levend goed.
   
Men hoort of leest soms het advies een pup te kopen een pup te kopen bij mensen die zo maar eens voor de aardigheid een nestje fokken. Op zich is dat geen probleem zolang deze mensen hun verantwoordelijkheid als fokker willen opnemen en kunnen voldoen aan de verwachtingen van de kopers. Maar is het niet redelijker om meer vertrouwen te hebben in mensen die met een bepaalde visie en doel fokken en die hiervoor kosten noch moeite sparen?
 
Sommige mensen willen om de één of andere reden een pup uit Zuid-Afrika. Best leuk, maar besef wel dat u in de kou blijft staan indien zich een fysiek probleem of gedragsstoornis voordoet. De afstand wordt dan een onoverkomelijke hindernis. Als u zomaar een pup laat overvliegen, kunt u wel eens voor verassingen komen te staan, vooral wat het karakter van de hond betreft. En dat is, naast gezondheid, het allerbelangrijkste bij het uitkiezen van een pup.
  
Een pup moet "gesocialiseerd" zijn, dat wil zeggen: in contact gebracht zijn met mensen en allerlei ervaringen, zoals geluiden. Als u een nest ziet waar alle of de meeste pups angstig reageren op uw aanwezigheid duidt dit vaak op een gebrek aan socialisatie. Als uw pup jong genoeg is, kan u daar zelf een stuk van goedmaken door de hond in de meest uiteenlopende situaties te brengen. Het is altijd beter als de socialisatie bij de fokker is gebeurd. Bij een goede fokker is dit ook zo.
 
De welgekende vuistregel, "neem de pup die het eerst naar u toekomt", bezorgd u een tamelijk dominante hond. Als u dit wil en aankan is dit geen enkel probleem. Heeft u echter weinig ervaring met honden of heeft u een gezin met kleine kinderen is het beter en achteraf heel wat makkelijker als u een pup kiest die meer onderdanig is.
Kies geen hyperactieve pup als u zelf niet sportief bent ingesteld en de hond voldoende ruimte en bezigheid kan bezorgen. Deze honden kunnen zeer vervelend worden als zij niet genoeg afleiding en gezelschap hebben.
 
Op het vlak van gezondheid kunt het beste advies inwinnen bij uw dierenarts. Een aantal dingen die u zelf kan inschatten: pups moeten vrij zijn van vlooien, een gladde en glanzende vacht hebben, geen tekens van diaree of opgezwollen buik vertonen, een inentingsboekje hebben met de vermelding van het microchipnummer. Kortom, u kijkt of de pups er gezond en levendig uitzien. Een eerlijke fokker zal er geen punt van maken om , voor u de hond mee naar huis neemt, samen met u de pup te laten onderzoeken bij de dierenarts.