Een nestje pups.....
Boerboelclub VZW ©

Alleen maar leuk of houdt het toch wat meer in?

Niets leuker dan een nestje gezonde pups maar daar gaat heel wat aan vooraf als je het goed wilt doen. We proberen alles op een rijtje te zetten. 

Geschikte ouderdieren

Allereerst moet je je afvragen of je teefje geschikt is om een nestje mee te fokken, is haar conditie in orde en is haar karakter zodanig dat je pups met een zelfde karakter met een gerust hart aan nieuwe eigenaren met eventueel kinderen kunt verkopen. En eigenlijk moet je nog een stapje verder gaan: “Voegt mijn teefje iets toe aan het boerboelbestand of fokken we een nestje voor mijn plezier?”. Ook is het goed als u al van tevoren weet dat u de pups kunt verkopen, want soms raak je de pups moeilijk kwijt en in het ergste geval blijf je zelfs met een aantal pups zitten.

Onderzoeken
 
We gaan er vanuit dat beide ouderdieren zijn voorgebracht op een officiële keuring en dat zij minimaal 75% gescoord hebben en daarmee SABT of EBBASA geregistreerd zijn. Zonder deze registratie kunnen de pups geen geboorte-registratie krijgen.

Heel belangrijk zijn de gezondheidsonderzoeken, zowel voor de reu als de teef. Minimaal moeten er röntgenologische onderzoeken van heupen en ellebogen gedaan worden. De honden moeten ook vrij zijn van prolaps, en- en ectropion. Het beste is dat je op de hoogte bent van eventuele erfelijke aandoeningen in de ouderlijnen. Begin op tijd met de gezondheidsonderzoeken van de ouderdieren. Dus niet als je teefje al loops is!

De voorbereiding
 
Ga op zoek naar een reu die een goede combinatie vormt met je teef (dus niet die leuke reu van een kennis!). Zorg ervoor dat eventuele minpunten op de keurkaart van je teef in ieder geval pluspunten zijn bij de reu. Ook is het van belang om op de hoogte te zijn van lijnteelt, inteelt of outcross. Heb je een geschikte reu gevonden maak dan goede afspraken met deze eigenaar.

Voor de loopsheid moet je ervoor zorgen dat de teef vrij is van parasieten, dus ontwormen en inenten ongeveer een maand voor de verwachte loopsheid. Hiermee geeft de teef extra antistoffen door via de moedermelk aan haar pups.

De dekking
 
Noteer de dag waarop je de eerste druppel bloed van de loopsheid waarneemt, normaalgesproken zijn de teefjes op de 9e tot 14 e dag hierna dekrijp (eisprong). Maar omdat dit nogal kan variëren is het misschien verstandiger om een progesteronbepaling te laten doen bij een dierenarts. Dit progesterongehalte geeft nauwkeurig de beste dag om te dekken aan. Zelfs één dekking zou dan voldoende zijn. Het is gebruikelijk om met je teef naar de reu toe te gaan, soms blijft ze zelfs een weekje bij de dekreu. Uiteraard moet dit besproken worden tussen de beide eigenaren. De dekking zal altijd onder toezicht gebeuren, ook al is het een natuurlijk proces. Laat de beide dieren aan elkaar wennen en zorg voor een rustige omgeving, zonder andere honden. Een dekking is alleen succesvol als de honden gekoppeld zijn geweest! Deze koppeling betekent het aan elkaar vastzitten door het zwellichaam van de reu in de teef. Dit kan wel 10 tot 50 minuten duren. Probeer ze nooit los te maken want dan beschadig je de geslachtsorganen van beide honden. Indien mogelijk is het wel verstandig om de teef rustig te houden zodat ze niet aan de wandel gaat of gaat zitten. Een ervaren reu blijft uit zichzelf geduldig staan tot ze weer los zijn. Na de dekking de beide dieren apart tot rust laten komen en met de reu een stukje lopen versnelt het krimpen van zijn penis. Zorg dat de teef tot ongeveer 2 uur na de dekking niet plast.

 

 
De zwangerschap

Na de dekking breken een aantal spannende weken van wachten aan of dat de dekking succesvol is geweest. De eerste vier weken zul je nog niet veel zien en de teef behoeft dan ook nog geen extra zorg. De pups groeien nauwelijks in deze weken en als na een echo-onderzoek blijkt dat ze dragend is kun je beginnen met wat extra zorg, zoals geleidelijk iets meer gaan voeren. De laatste 2 weken van de dracht zal ze moeilijker veel kunnen eten en kun je het (bijna verdubbelde) rantsoen over meer porties per dag gaan verdelen. Soms wil de teef niet goed eten, toch is het belangrijk voor de groei dat ze wat binnenkrijgt, probeer met lekkere dingen het voer aantrekkelijker te maken. Het opeten van de nageboorten zorgt echter voor extra energie die de teef hard nodig heeft. Ook zal het teefje de laatste weken wat rustiger aan doen. Wandelen zal wat korter en vaker moeten.

Een teefje draagt gemiddeld 63 dagen, grote nesten komen vaak wat eerder, kleine wat later.

Voor de geboorte

Minimaal in de laatste week van de dracht moet alles in gereedheid gebracht zijn voor de geboorte. Een ruime werpkist met doodligranden waaraan de teef al ruimschoots gewend is. Deze moet gemakkelijk te reinigen en droog te maken zijn en in een warme, tochtvrije ruimte staan. Op de bodem een laag kranten met daarop een vetbed of laken. Hierdoor zal tijdens de geboorte het vruchtwater snel naar de ondergrond zakken zodat de pups droog liggen terwijl de moederhond nog bezig is. De temperatuur op de bodem van de kist moet ongeveer 28°C zijn. (Moederloze pups 31°). De omgevingstemperatuur mag uiteraard lager zijn.

Zorg dat je goed voorbereid bent: telefoonnummer van de dienstdoende dierenarts, handdoeken, weegschaal, thermometer, gaasjes, ontsmettingsmiddel, warmwaterkruiken, schaartje en een blocnote om alles te noteren.

Om in te kunnen schatten wanneer de bevalling zal plaatsvinden is het het beste om een weekje voor de vermoedelijke bevallingsdatum 3x per dag op gezette tijden te temperaturen en dit in een schema bij te houden. De normale temperatuur ligt rond de 38 graden, op het moment van de ontsluitingsweeën zakt de temperatuur 1 tot 2 graden. Na deze temperatuursdaling kun je de bevalling binnen 24 uur verwachten. Ze is op dat moment onrustig en zelfs rillerig.

Tijdens de geboorte

Tijdens de geboorte is vooral dit belangrijk: warmte, rust, hygiëne, een ervaren persoon en vooral veel geduld. Een bevalling kan nl. wel 24 uur in beslag nemen. Op het moment van de geboorte stijgt de temperatuur weer en zal een versnelde ademhaling hebben wat duidt op persweeën. Deze herken je aan het spannen van buik- en bekkenspieren. Ze zal haar vulva likken om te bevochtigen en soepel te maken voor de geboorte. Soms kunnen ze er vanwege de dikke buik niet bij en vinden ze het prettig als wij dat voor haar doen met een warme, vochtige washand.

De teef zal normaalgesproken zelf na de geboorte de pup pakken en schoonlikken. Dit likken is zeer belangrijk voor het op gang komen van de ademhaling en de band met het pupje. (Doet ze dit niet dan is ingrijpen noodzakelijk.)

De teef zal op 3 tot 4 cm van het buikje de navelstreng doorkauwen en de nageboorte opeten. Dit opeten en gelijk drinken van de pup zorgt ervoor dat de melk gaat stromen en dat de hormonen de baarmoeder stimuleren om meer weeën te produceren voor de komst van de overige pups. Soms gaat het snel en komt er binnen 5 minuten weer een pup maar het kan ook dat er 45 minuten tussentijd is. Duurt het langer dan 1,5 tot 2 uur raadpleeg dan een dierenarts. Weeg elke pup en noteer het geboortegewicht.
 

 
Na de geboorte

Verschoon de werpkist en was eventueel de teef met een washand. Houd goed in de gaten dat elke pup gedronken heeft! Bij een groot nest is het erg belangrijk om alle pups te wegen net na de geboorte en te controleren op eventueel uitdrogen en of dat ze de volgende zijn aangekomen.

Hopelijk kunt u de hierna komende tijd genieten van gezonde, opgroeiende pups die over 8 weken, goed gesocialiseerd, naar uitgebreid geïnformeerde baasjes gaan.