Keurkaart

Klik hier om de keurkaart te downloaden (rechtermuisknop 'opslaan als..') of om deze te openen.

Deze keurkaart is er één van het S.A.B.T stamboek, H.B.S.A en de E.B.B.A.S.A hanteren andere keurkaarten! Aangezien een boerboel geen erkend ras is wordt hij op een bijzondere manier aangekeurd. Èenmaal per jaar komen er 1 of 2 keurmeesters vanuit Zuid Afrika over naar Europa om hier onze boerboels aan te keuren. Vanaf de leeftijd van 9 maanden kunnen alle geregistreerde boerboels aangekeurd worden, zij krijgen automatisch bericht thuis met een inschrijfformulier. Normaliter is er ook een jaarlijkse keuring in Nederland en België.

Uw boerboel krijgt na inschrijving ter plaatse een volgnummer nadat u aan het aanwezige S.A.B.T secretariaat West Europa het inentingsboekje heeft laten zien en het geboortecertificaat (stamboom). De identificatiechip wordt ter plaatse uitgelezen om er zeker van te zijn dat alles in orde is qua documentatie, het geboortecertificaat levert u dan in. De keuring is gesplitst in reuen en teven maar er zijn geen leeftijd categorieën! Uw volgnummer wordt opgeroepen en u gaat gedurende een ± 10 minuten de ring in, daar staat een keurmeester de keurkaart in te vullen en alle punten bij elkaar opgeteld maken de uiteindelijke score.

Er wordt aangekruist op de keurkaart d.m.v een - , o of een +

- = niet goed

o = conform norm

+ = goed (dus precies zoals de rasstandaard zou willen)

De minimale score is 75%, indien uw boerboel lager scoort is hij afgekeurd en mag er niet mee gefokt worden. Alle boerboels boven de 75% zijn "breeding material" op de keuring worden dus in feite potentiële fokdieren gekeurd. Boerboels met een score boven de 85% en bovendien bewezen vrij van entropion, ectropion, HD B status of beter en niet erger dan een ED status van 1/1, worden opgenomen in het Stud Regster. Dan wordt er dus wél gevraagd om een medische keuring!

Een aantal weken na aankeuring krijgt u het registratiecertificaat thuisgestuurd, op dit certificaat staan de ouders en voorouders van uw boerboel vermeld (op het geboortecertificaat overigens ook al) en het percentage wat uw boerboel behaald heeft. Uw boerboel mag een onbeperkt aantal keren voor een keuring aangeboden worden en de score van de laatste keuring blijft staan!!

De boerboels worden enigszins ook gekeurd op karakter maar het meest op uiterlijk, gezondheid van de boerboel wordt niet beoordeeld!

Er wordt wel beoordeeld volgens de keurkaart op "gesondheid" en "pels" maar daar wordt meer mee bedoeld hoe de hond er in zijn totaliteit uit ziet, dus of hij/zij b.v. erg mager is, ligplekken heeft of een slechte conditie van de vacht etc etc. Dus kan er in principe met alle boerboels die een score hebben behaald boven die 75%, gefokt worden.

Het is helaas (tot op heden) nog steeds niet verplicht om de boerboel op medische (erfelijke) afwijkingen te controleren.

Klik hier om de keurkaart te downloaden (rechtermuisknop 'opslaan als..') of om deze te openen.