Informatie

Hieronder vindt u meer algemene en medische informatie over het Boerboelras:

Algemene informatie
   
Rasstandaard Door drie Zuidafrikaanse stamboekverenigingen is een rasstandaard opgesteld.
   
Over het karakter van een Boerboel De Boerboel is en blijft in de eerste plaats een waakhond en heeft bijgevolg nood aan een eigen territorium, een terrein dat hij daadwerkelijk kan en mag beschermen: hij is zeker geen hond voor een flat of een kleine woning met weinig of geen tuin en een dagelijkse wandeling aan de lijn in een dichtbevolkte omgeving voldoet nu eenmaal niet aan zijn behoefte.
   
De Boerboel historie

In woordenboeken en encyclopedieën zal men de volgende definitie vinden van een boerboel: een grote boerderijhond met onzekere oorsprong. Gelukkig is dit iets uit het verleden. Zuid-Afrika's eigen hond, de Boerboel, is nu een volledig volwassen hondenras.

   
Organisaties Een opsomming van belangrijke organisaties voor de Boerboel.
   
De aanschaf van een (Boerboel)pup Informatie over hoe de keuze van een pup te bepalen.
   
Voordat je een pup koopt Vragen die je kunt stellen als je op bezoek gaat bij een fokker.
   
Keurkaart Download hier de keurkaart en uitleg over de keurkaart.
   
Boerboel mee op vakantie? Indien u dit jaar op vakantie gaat met uw hond dan dient u rekening te houden met een aantal zaken.
   
Een nestje fokken...

Niets leuker dan een nestje gezonde pups maar daar gaat heel wat aan vooraf als je het goed wilt doen. Wij proberen alles voor u op een rijtje te zetten.

   
   
Medische informatie
De Zürich Cementloze Kunstheup Eind 2003 is dierenziekenhuis Drechtstreek, als enige in Nederland, begonnen met het implanteren van cementloze kunstheupen bij middelgrote tot grote honden.
   
Over TTA Kruisbandrupturen Doorbraak in de behandeling van kruisbandrupturen - TTA operatie. Het meest voorkomende orthopedisch probleem in de diergeneeskunde is het afscheuren van de voorste gekruiste band in het kniegewricht bij de hond.
   
Opgroei problemen pups Artikel van Dhr Maarten Kappen, dierenarts in Kliniek voor Gezelschapsdieren in Eersel
   
Oorproblemen Artikel van Dhr Maarten Kappen, dierenarts in Kliniek voor Gezelschapsdieren in Eersel
   
De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij een Boerboel Samenvatting van de lezing van Dhr Maarten Kappen welke werd gehouden op 16 oktober tijdens de boerboeldag te Reusel.  
   
Elleboogdysplasie (ED) Informatief document, opgesteld door Miriam Koopen, over elleboogdysplasie.  
   
Vaginale Hyperplasie Het is een vaginale verzakking: hierbij zakt de wand van de vagina door de vulva naar buiten. Bij teven die dit hebben komt de vaginawand tijdens de loopsheid als een rode, gezwollen massa uit de vulva tevoorschijn. In sommige gevallen is die zo groot als een flink kippenei. 
   
Castreren: de Pro's en Contra's Sommige mensen willen ons doen geloven, dat een castratie / sterilisatie een "routineklus" is, dat het vooral op "heel jonge leeftijd" moet gebeuren, en, dat het "goed" is voor een hond. Maar zo simpel ligt het toch niet. Voordat we besluiten om een hond te (laten) castreren / steriliseren moeten we eerst alle pro's en contra's zorgvuldig tegen elkaar afwegen. Bij elke hond opnieuw. Het gaat om een operatie en verandering van de hormoonhuishouding.
   
Penn hip methode Interessant document van de hand van Maarten Kappen, dierenarts in Kliniek voor Gezelschapsdieren in Eersel over Heupdysplasie (HD).
   
TPLO Document over TPLO chirurgie (scheuren van de kruisbanden)